Teák, kenőcsök, kozmetikumok, családi patika

A farkaslaki Életminőségért Alapítvány egy 50 órás tanfolyamot szervezett Udvarhelyszéken 2017. augusztus-október hónapokban.

A „Minden burján jó valamitől” projekt kedvezményezettjeinek lehetőségük volt megismerni a környékünkön megtalálható gyógynövényeket és azok feldolgozási módozatait házi körülmények között.

Mivel nem elégséges az elméleti megközelítés, a program ötletgazdája és menedzsere igyekezett a gyakorlati oldalát is átfogni ebben az időszakban a kérdéskörnek, hogy a résztvevőknek legyen megfelelő rálátásuk és a szerezzék be a szükséges tapasztalatot más forrásokból, a gyűjtés és a konzerválás, feldolgozás idején tájékozódni tudjanak a vonatkozó szakirodalomban és ismerjék meg a másutt működő hasonló kezdeményezéseket is.

Ily módon az előadássorozat a következő temetikák köré szerveződött: 1. Gyógynövényismeret, gyógynövénygyűjtés; 2. Elsődleges és másodlagos feldolgozási folyamatok; 3. Gyógynövények évszakonként; 4. Vizes, alkoholos, olajos kivonatok; 7. Ecetek; 8. Szirupok, mézes kivonatok, cukorkák; 9. Gyógynövényfürdők; 10. Szépségápolás gyógynövényekkel; 11. Festés gyógynövényekkel; 12. Gyógynövények a konyhában; 13. Házi patika; 14. Gyógynövény illatok; 15. Helyi termékek marketingje, kommunikációs készségek. 

Első lépésként nagyon nagy hangsúlyt fektettünk a helyes gyógynövény-felismerésre, a természetbarát gyűjtésre, majd ezt követően a feldolgozásra – nyilatkozta a projektvezető.

Pakot Mónika gyógynövényszakértő nyitottsága és a résztvevők érdeklődése egy jó hangulatú és családias együttlétet eredményezett.

A csoport tagjai megismerték a teakeverés sajátosságait, illetve az olajok, ecetek, tinktúrák, házi gyógykenőcsök és természetesen a kozmetikumok készítését. Volt érdeklődő, aki a teák helyes használatára és keverésére kereste a válaszokat, volt aki a gyógykenőcsök készítésére lett kíváncsi, mások pedig a kozmetikumok, mint például a fürdősók, fürdőgolyók és testápoló krémek készítését sajátította el.

A megszerzett tudást és tapasztalatot mindenki maga kamatoztathatja otthon. Kérdés esetén pedig a tréner továbbra is a csoporttagok rendelkezésére áll.

A közeljövőben az Alapítvány, más források bevonásával, új elképzelések mentén szerveződő programokkal fogja várni az érdeklődőket.

Ez a tanfolyam a Magyar Kormány, a Miniszterelnöki Államtitkárság és a Bethlen Gábor Alap támogatásával valósulhatott meg.

Az Életminőségért Alapítvány közlése nyomán.