Mentsünk meg egy régi házat!

Parajdon a Sótörő Kulturális Egyesület mindenütt ott van, ha a sóbányájáról és fürdőjéről híres településen valami kulturális vagy közösségi esemény történik. Nemhogy ott vannak az egyesület munkatársai, hanem ők maguk azok – nyugdíjas és aktív pedagógusok -, akik meghonosítanak és gondoznak egy-egy hagyományossá vált eseménysort. Székhely híján azonban folyton a helyi iskolák és óvodák programjaihoz kell igazodniuk, s a néprajzi gyűjteményüket sem tudhják hol tárolni.

A Sótörőnek köszönhető számos gyermekek és fiatalok számára tartott foglalkozás, amelyek segítenek bepillantani a hagyományos népi mesterségekbe, de a húsvéti, a pünkösdi és a karácsonyi ünnepkörök népi hagyományainak jelentős részét is ők éltetik. Mivel egyik falustársuk felajánlott számukra egy hagyományos parasztházat, elhatározták, hogy azt elfogadják, telket keresnek hozzá és ott újjáépítik. Egy ilyen hajlék kiválóan alkamas lenne székhelynek, de egyúttal tájházként, látogatható múzeumként és népművészeti-kézműves műhelyként is fungálhatna. Az önkormányzat ígéretett tett, hogy rendelkezésre bocsát egy megfelelő telket – ezt már ki is nézték a civilek maguknak -, ahová át lehet majd ezt a házat helyezni.

.

Dinamikusan fejlődik a fürdőélet és a turizmus Parajdon, s mivel annak idején nem jelöltek ki egy olyan területet, ahová kiépülhete egy racionálisan megtervezett turistatelep, az építkezési kedv lassan szétfeszíti a régi településszerkezetet. Azt érzékelni az utóbbi években, hogy a főút mentén egyre nagyobb vendéglátóipari egységek jönnek létre, hiszen a nagy látogatottságnak örvendő sóbánya és a fürdő tulajdonképpen a központban helyezkedik el, s – főleg nyaranta – a turisták gyakorlatilag az aszfalton élnek, hömpölyögnek, egyre inkább valószínű, hogy ez a pár hektáros terület teljesen újrafogalmazódik, ‘eklektikus’ jellegű és oda nem illő építmények szabják át hamarosan a tájat. Kevés az esély arra, hogy a 21. században képesek lesznek a hely szellemét, arcát, arhaikus jegyeit itt megőrizni. Szóval a jellegzetes népi építészetnek Parajdon annyi.

A Sótörő Egyesület ezzel a megmentendő házzal példát is szeretne mutatni. Mivel anyagi forrásaik szűkösek, a tanács segítsége mellett kalákázásra is gondoltak, de előtte pályázatokat készítenek, illetve jótékonysági programokkal igyekeznek forrásokhoz jutni, hogy elkezdhessék az érdemi munkát. Az építkezés teljes összegét mintegy 90 ezer lejre (20 ezer euró) becsülik, ami nem olyan borzasztó nagy összeg, ahhoz képes, hogy egy ilyen háznak mennyi az eszmei értéke, de a szervezetnek nincsen pillanatnyilag erre semmiféle kerete.

Február 13-án, 16.00 órától kezdődően jótékonysági estet szerveznek a Parajd Szálloda nagytermében. A Sótörősök jó hangulatot, humort, zenét, táncot ígérnek a támogatás fejében. A részvételi díj 35 lej, jelentkezni a 0743-329368-as és a 0745-528976-os telefonszámokon lehet.

Élő Székelyföld Munkacsoport/ Simó Márton