Mátyás király születése napját ülik Kolozsváron
A Kincses Városban február végén minden évben megünneplik Mátyás király születése napját, középkori és reneszánsz muzsikával, tánccal, előadásokkal, kiállításokkal, különféle gyermekprogramokkal emlékeznek egyik legnagyobb királyunkra.

Az ünnepség zárónapja mindig vasárnapra esik, amikor is „Harang szól” címmel egy kolozsvári templomba gyűlnek össze a résztvevők, hogy a III. Kallixtusz pápa által elrendelt (1456) déli harangszó után, egy szentmisével megköszönjék Istennek a nagy királyt, és ugyanakkor imádkoznak, hogy Teremtőnk Mátyás király lelkületű vezetőket adjon népünknek!  

Február 28-án, vasárnapra Kolozsvárra készülök, hogy 12.00 órától szentmiseáldozatot mutassunk be Mátyás Király születésnapja emlékére. Az idén különös fényt ad a Mátyás ünnepeknek az, hogy Kolozsvár a városi rangot 700 évvel ezelőtt nyerte el.

A szervezők az idén engem hivtak meg, hogy február 28-án a kolozsvári Ferences Templomban mutassak be hálaadó szentmisét a déli harangszó után. Nagy szeretettel hivok, várok mindenkit, hogy emlékezzünk, tanuljunk híres elődeinktől és bizakodó szívvel léphessünk nyomdokaikba.

Csaba testvér

A szövegközi képen Mátyás szülőháza. A felvétel az 1930-as évekből származik. 

Ez a ház az 1440-es években Méhfi Jakab jómódú szőlősgazda tulajdonában állt, nála szállt meg valahányszor Kolozsváron járt, Szilágyi  Erzsébet, Hunyadi János felesége. Itt hozta világra 1443. február 23-án – a szülőház emléktáblájának felirata szerint március 27-én! – fiát, Mátyást, aki 17 évvel később Magyarország  királya lett.

Az épület fennmaradását a különböző kiváltságok biztosították, 1467. szeptember 28-án Mátyás király minden adó alól felmentette. Ez egy olyan kiváltság volt, ami rendkívül értékessé tette az épületet és biztosította aránylag változatlan fennmaradását. Ez a gótikus épület, Kolozsvár első emeletes háza azóta több átalakítást is elszenvedett, ma csupán az utca felőli rész – annak is csak a nyugati szárnya – őrzi az eredeti kinézetét.

1887-ben I. Ferenc József adományt tett, hogy illő módon emléktáblával jelöljék. A Pákei Lajos tervei szerint Zala György által megmintázott emléktábla leleplezésére 1889. szeptember 2-án került sor, rajta Hegedűs István professzor sorai olvashatók.

A Főtér rendezésekor és a Mátyás-szobor felállításakor – a 20. század elején – szakszerűtlennek mondható beavatkozásokkal újították fel, amelyet aztán 1940-ben, Kós Károly tervei szerint korrigáltak.

A ház legújabb történetéhez tartozik, hogy 1996-ban román és angol nyelvű történelemhamisító tábla került a homlokzatára, 2002-ben pedig tágas pincéit kiállítási termekké alakították. Ma a művészeti egyetem formatervezési tanszéke használja a nagy király szülőházát, amelynek csak az előcsarnoka látogatható.