Korrupt határrendészeket tartóztattak le
A román-magyar államhatár Arad megyei átkelőinél tevékenykedő, korrupcióval gyanúsított határrendészeket vett őrizetbe szerdán a román ügyészség – közölte a Digi24 hírtelevízió.

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) képviselői szerda reggel négy Arad megyei határátkelőhelyen foglaltak le dokumentumokat, és 19 határrendészt kísértek be a DNA temesvári székházába.

A hírtelevízió úgy tudja, azzal gyanúsítják őket, hogy mind ember-, mind pedig árucsempészeti ügyekben szemet hunytak csúszópénz ellenében. 

 
Az ügyészség 2015 szeptembere óta figyelte a határrendészeket, és tízezer eurós nagyságrendű csúszópénzek elfogadásáról is értesült. 

A szerda reggeli akció keretében leállítottak egy csempészcigaretta-szállítmányt, amelynek a beengedése ellenében a csempészek 40 ezer eurós csúszópénzt ígértek a határrendészeknek, az ügyészségi akció azonban megelőzte a csúszópénz átadását.

A híradás szerint négy határrendészt – köztük a Gyula-Varsánd határátkelőhely parancsnokát – őrizetbe vett az ügyészség, a többiek kihallgatása tart.

A román hatóságok tájékoztatása szerint egyébként szerda hajnalban a Tornya-Battonya határátkelőhely közelében az Arad megyei határrendészek 21 embert tartóztattak fel, akik a zöldhatáron át próbáltak Magyarországra jutni. A határrendészet közleménye szerint az iraki, iráni, szíriai és pakisztáni állampolgárokból álló csoport olyan személyekből állt, akik korábban menedékjogot kértek Romániában. A migránsok száz méterre közelítették meg az államhatárt – áll a hírügynökségi jelentésben.

Egyelőre az ország belsejében nem jelentkezik a menekült-probléma, de ilyen hatósági hozzáállással minden elképzelhető.

A migránsok nem kívánnak itt letelepedni, ideiglenes befogadóállomásokon próbálják elhelyezni őket, de szabad mozgásukat olykor képtelenek korlátozni a rendfenntartó szervek. Ha létezik letartóztatás és tettenérés, akkor ez azt jelzi, hogy valamilyen arányban mégiscsak sikerrel járnak a Magyarország felé, illetőleg más irányába történő tiltott határátlépések.

Címkép: www.actualitati-arad.ro

Forrás: MTI