Kihívások 2017-re

Kétségtelen, hogy a világnak meg kell szabadulnia attól a fajta terrorizmustól, amely az Iszlám Államtól és a véle szövetséges terrorszervezetektől származik.

Ezek az emberszabású lények, üzleti megfontolásból, munka és szellem nélküli, primitív uralkodási vágytól vezérelve igyekeznek úrrá lenni azon a szemétdombon, amelyet teremtenek.

A középkor legsötétebb korát idézik cselekedeteikkel. Tetteik, amelyekről – sajnos – tudomást kell vennünk, mind-mind a bűnbeveszett emberi lélek vészterhes csapongásából erednek.

Sajnos, nem mindig tudjuk ezeket az eszetleneket fékezni, hiszen visszaélnek mindennel, amivel álcázni tudják aljasságukat, és véres kezükkel képesek behatolni otthonunk legbelső szobáiba és templomainkba egyaránt.   

A KÖZÖNY IS VÉTEK

Hogy ebben az évben sikerül-e ezt a fajta terrorizmust visszaszorítanunk, az korántsem biztos. Meghaladja egyéni lehetőségeinket, de ki-ki hozzáadhat ehhez a folyamathoz valamennyit, ha jobban odafigyel a környezetére, ha megpróbálja továbbadni azokat a jeleket, amelyeket jártában-keltében észlel.

Aki dédelgeti a gonoszt, az maga is vétkessé válik.

A világpolitika szintjén minket nem fognak megkérdezni. Az a vonat nélkülünk megy, de a szele időnként megcsap.

Idehaza a kisebb nagypolitika már jóval közelebbi. Van némi beleszólásunk, de a Dambovita-parti arrogancia, a nagyromán magabiztosság ellen folyton tenni kell ebben az egy oszthatatlan nemzetállamban, amelynek szász gyökerű elnöke van, s majdnem török miniszterelnöke lett az elmúlt két hét során.

Újévi kísérlet – Soós Emőke felvétele


PUZZLE

Kilenvenkilenc éve, hogy álmainkban és ügyességi játék formájában folyton, újra és újra  kirakjuk a térképet, amely emlékeztet minket arra a régvolt világra, amelyben elődeink éltek a dualizmus korában.

Az Osztrák-Magyar Monarchia nem a népek börtöne volt – amint az sokan állítják -, hanem egy sikeres ország, mondjuk ki nyugodtan: egy regionális középhatalom Közép-Kelet-Európában, amely 1867 és 1914 között soha meg nem ismételhető fejlődésen esett átt.

Ez a folyamat – sajnálatos módon – megtört ugyan Trianon után, de egy komoly visegrádi szellemű együttműködés mentén folytatható, még akkor is, ha az Európai Unió nyugati fele túlságosan nem szívleli. Szabad akarattal, saját pénzből ez az államszövetség megálmodható, építhető és – mindannyiunk örömére – alakítható.

Jó lenne belevinni ebbe a „projektbe” ezt az országot is, amelyben élünk, hogy az ódon hangulatú, nyugalmas Közép-Európa magához emelhesse a Kárpátok gallérján kívüli huzatos vidéket is, amelynek hangadói itt megtanulhatnák becsülni a kultúrák kontinuitását, az együttlétezést és a jövendő tudatos tervezését, hiszen a politikai osztály nem önmagáért, nem az egyéni zsírosodás és tespedés végett való, hanem azért, hogy becsülettel szolgálja a népet. 

A helyi államelnök újévi üzenetét így kezdte: „Kedves románok!…” Amíg egy bakszász így beszél, addig sok esélye nincsen a fent leírottaknak, de hátha most mégis… ITT megtekinthető a román nyelvű elnöki köszöntő.

GONDOZZUK HÁT KERTJEINKET!

Sokat dolgozhatnánk a saját házunk táján is. Tennivaló bőven akad. Legyünk büszkék arra, amink van.

Szabó Károly felvétele

Becsüljük az örökséget. És mutassuk meg az elvadult kaszálókat, a düledező régi házakat a gyermekeknek és az unokáknak, hátha megszeretik ezeket a kedves helyeket, és hátha elvégzik majd helyettünk azokat a befektetéseket, a nagyjavításokat, amelyeket mi – egyéb elfoglaltságaink ürügyén – dögök voltunk elkövetni.

Ha kettőt lépünk előre 2017-ben, akkor szerencsések leszünk, hiszen egyet akár visszakozhatunk, ha úgy véljük, hogy másképp már nem lehet.

Legyen haladás, s valahol egy torony is, amely felé vethetünk egy-egy pillantást a nagy igyekezetben.

NÓGRÁDI GYÖRGY SZERINT 2017 A LÁZADÁS ÉVE LESZ – tekintse meg az ECHO TV videóját!

Címkép: parameter.sk

Simó Márton