HAZATÉRT UDVARHELYRE MEGHALNI - BALUTZ BÁLINT CIMBALOMMŰVÉSZ EMLÉKÉRE (1874-1937)

Lehet, hogy itt-ott páran látták már valahol a fényképét, de az egykor világhírű udvarhelyi cimbalomművész emlékét ma sehol sem őrzik, de nem is említik.  Egykor Liszt Ferencként emlegették, mert jellegzetesen olyan arca volt, mint a híres zeneszerzőé, hajlott sas orr, fehér haj, igy látható Kováts István fényképész által megörökített képen is.

Sokáig itthon volt gyakori ünnepelt vendége a polgári esteknek. Egyszer csak eltűnt. Átmuzsikálta fél Európát, volt  az orosz cár udvarában, akkor amikor a zeneestély meghívott előkelőségei közt a közönségben ott ült a cár mellett jobbról Nikolajevics nagyherceg , balról a szakállas, csuhás, titokzatos Rasputin. Két évet élt a cár udvarában. Cimbalmozott a neubabelbergi stúdiókban. Szerepelt a nagy sikerű „Vasárnap délután” című filmben. Zenekarával járt Budapesten, Kölnben, Düsseldorfban, majd tovább vándorlt Hollandiába, Svájcba, újra Hollandiába ment, Hamburgba, Berlinbe.

Mindenütt szívesen fogadták, szerették könnyekig lelkesedtek a magyar, székely nóták iránt. Sok pénzt keresett, az európai világvárosok neveivel csak úgy dobálózott.

Egyszercsak vonatra ült, és hazáig meg sem állt. A haza neki Székelyudvarhelyt jelentette, ahonnan egykor elindult. Azt mondta, hiányzott a magyar szó, a hegyek, és nem bírta tovább, haza kellet jönni. Közben volt két nagy műtétje, a sok pénz odalett, az asszonyát is elveszítette. És a rég világgá ment muzsikus egyszer csak feltűnt Székelyudvarhely utcáin. Volt egy búcsúhangversenye is, amelyre meghívta a város mindern valamirevaló muzsikusát. Azt mondják, hangversenyét tudatosan hattyúdalnak szánta, ahol még egyszer, utoljára kiömlött a lelkéből a magyar nóta úgy, mint talán soha.

Meghalt „Liszt Ferenc” … – írták az újságok, a híres cimbalom-művész, aki diadalmasan járta be Európát, akit uralkodók tüntettek ki és szülővárosában halt meg 64 éves korában.

Balázs Árpád