Hajdu Szabolcs filmje fődíjat nyert Karlovy Varyban

Olyan filmet sikerült készíteni, amely Magyarországon és külföldön egyaránt érvényesen szól apró emberi dolgokról, és talán segíti a nézőket a hétköznapok túlélésében – mondta Hajdu Szabolcs az Ernelláék Farkaséknál című film rendezője a magyar közszolgálati televízió egyes csatornáján egy hétfő esti műsorban.

A filmrendező, akinek alkotása szombaton elnyerte Karlovy Varyban az 51. nemzetközi filmfesztivál fődíját, úgy fogalmazott: „az a fontos ebben a filmben, hogy nem lehúz, hanem inkább felszabadít”.  Tele van játékos és vidám jelenetekkel, ugyanakkor „kellően mélyre megy ahhoz”, hogy a nézők „aktívan tovább tudják gondolni a saját életükben”.

A filmrendező kitért arra, hogy a filmet – amely egy lakásszínházi előadás filmes adaptációja – nagyon gyorsan, mindössze három hónap alatt készítették el. Mint mondta, az idő miatt nem is pályáztak a Filmalapnál, nehogy elvesszen a színházi előadás atmoszférája. Egy egész társaság lelkesedését ugyanis nehéz megtartani egy-két éven keresztül.

Hajdu Szabolcs szerint már a színházi előadás is „nagyon intim volt”, de attól, hogy a filmet a saját lakásukban forgatták, még személyesebbé vált a történet. „Tulajdonképpen megnyitottuk egy virtuális közönség előtt az otthonunkat, és a közönség nagyon hálás volt ezért.”

A film „egy sokfelől összegyűjtögetett esszenciális családot mutat meg”, egy mai családot, és erre a történetre Karlovy Varyban az 1200 férőhelyes moziteremben „ugyanúgy, ugyanolyan ütemben reagáltak” a nézők, mint a lakásszínházban.

Hajdu Szabolcs hozzátette: szombat óta rengeteg forgalmazó és fesztivál megkereste, így reményei szerint a film be fog kerülni a nemzetközi körforgásba.

Az Ernelláék Farkaséknál című film előzetese:

Ernelláék Farkaséknál – színes magyar játékfilm (2016, 80 perc). Rendezte: Hajdu Szabolcs; forgatókönyv: Hajdu Szabolcs; operatőr: Szalai Márk, Timár Gergely; szereplők: Tankó Erika, Török-Illés Orsolya, Hajdu Szabolcs, Szabó Domokos, Hajdu Lujza, Hajdu Zsiga, Gelányi Imre, Szilágyi Ágota.

Hajdu Szabolcs (1972) a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, Simó Sándor tanítványaként végzett (1999), kezdetben színészként dolgozott. A Macerás ügyek című játékfilmje a Magyar Filmszemle fődíját (2003) és Kijevben a Molodist Filmfesztivál különdíját nyerte el, majd – a részben önéletrajzi élményekre épülő – Fehér tenyér (2006), valamint a Tamara című filmjével is kijutott a világversenyekre, sok fontos díjat nyerve el, bekerült a nemzetközi élvonalba. Feleségével, Török-Illés Orsolyával a főszerepben készült az Off Hollywood (2007), amely Garaczi László novellájára épül. A 2010-es filmszemlén a Biblioteque Pascal című alkotásával nyert fődíjat, amellyet aztán Oscar-díra nevezett Magyarország, de a jelölésig nem jutott el. További filmjei: A játékos (2015), Ház a térkép szélén (2014).  

A címképen Hajdu Szabolcs és Török-Illés Orsolya az Ernelláék Farkaséknál c. filmben – fotó: www.fidelio.hu.

Forrás: MTI