Ferenc pápa nem jön Romániába

Vlad Alexandrescu kulturális miniszter a pápai államban tárgyalt a közelmúltban. A Vatikán képviselőivel folytatott egyeztetések során kiderült, hogy Ferenc pápa romániai látogatásának fő akadálya a korrupció. A legfelsőbb bíróságnak létezik egy döntése, amelynek értelmében le kell bontani „a korrupció emlékműve” néven is számon tartott Cathedral Plaza nevű, 75 m magas irodaházat, amely közvetlenül a Szent József-székesegyház mellett áll.

Annak idején még XVI. Bendek pápa kérte az építési engedély visszavonását (2006), de a kivitelezés mégis megtörtént.

A bukaresti főegyházmegye perbe hívta a főváros polgármesteri hivatalát, a pereket minden szinten megnyerte, ám a bontási határozat soha nem lépett életbe.

Sorin Oprescu, korábbi főpolgármester ellen csúszópént elfogadása és történetesen ingatlanspekulációk, illetve szabálytalan építkezések engedélyezése miatt ugyan vádat emeltek és beosztásából felfüggesztették, de az irodaház továbbra is ott áll az érseki székesegyház szomszédságában.

Klaus Iohannis államelnök tavaly hívta meg a római katolikus egyház fejét 2018-ra, amikor országos szintű ünnepségeket terveznek Nagy-Románia létrejöttének százéves évfordulójára. 

A romániai főegyházmegyét őszentsége XIII. Leó pápa hozta létre 1883 április 27-én, amikor a Havasalföldi Vikariátust Praecipuum munus című apostoli levelével főegyházmegyei rangra emelte. Első vezetője Ignatius Paoli szerzetes lett, aki korábban Nicopole püspöke és Havasalföld apostoli kormányzója volt. A különálló főegyházmegye létrehozását elszántan szorgalmazta a román kormány (melynek képviseletében Ion Bălăceanu miniszter tárgyalt Bécsben), ugyanakkor számos ellenhatás és tiltakozás is érkezett, mindenekelőtt a román ortodox egyház és egyes sajtóorgánumok részéről. Ellenzői az ortodox államegyházi érdekek csorbulásától féltek a főegyházmegye és az azt magába foglaló érseki tartomány létrehozása kapcsán. Paoli püspök nevéhez kötődik az egyházmegye főszékesegyházának megépíttetése (1875 és 1884 között), az első papi szeminárium létrehozása, továbbá I. Károly román király megkoronázása is. Noha a német királyi ház első uralkodójának megkoronázását még római katolikus egyházi vezetők (is) végezték, utódait már kizárólag ortodox főpapok koronázták, miután az alkotmány rendelkezett a Hohenzollern-Sigmaringen-ház leszármazottainak ortodox szellemű neveltetéséről (és a szigorúan fiú ágon való trónöröklésről).

A Szent József-székesegyház műemlék, a romániai római-katolikus számára egy hitéleti és adminisztrációs központi hely. A bukaresti főegyházmegye hat esperesi körzetében mintegy 91500 lélek él.

 
Források: www.realitatea.net, Wikipedia, www.angelus.com.ro