Első díjat nyert Szabó Attila filmje

A székelyudvarhelyi Szabó Attila filmrendező „Egy Isten, két nemzet” című alkotását huszonegy előválogatott munka közül ítélte a legjobbnak a XVI. Lakiteleki Filmszemle zsűrije.

A film készítője nyerte Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere NKA-s keretéből felajánlott 1 millió forintos fődíjat.

A Lakiteleki Népfőiskola, a Szent István Egyetem és a Dunaversitas Egyesület XVI. alkalommal hirdette meg a Lakiteleki Filmszemlét, idén: az 1956-os Magyar Forradalom és Szabadságharc emlékezetére és Morell Mihály tiszteletére.

Mindamellett, hogy 1956 történelmi emlékezete képezte a szemle fősodrát, a huszonegy alkotás közül különös módon emelkedett ki Szabó Attila alkotása, hiszen az egy különleges sorsú család néhány tagjának felvállalt sorsát követi végig megkapóan lírai megközelítésben, de ugyanakkor érintve azt a rögvalóságot, amelyet a létezett szocializmus és a kisebbségi helyzet miatt oly sokan átéltünk abban a moziban, amelyet életnek nevezünk, s amelyről magunk sem beszélünk olykor, pedig azt sem tudjuk, hogy megszólítjuk-e néha Istent, s az elhangzott fohász hallatszik-e odafent, s milyen nyelven szólalunk meg intim magányunkban a Véle és a magunkkal folytatott beszélgetésekben.

Szabó Attila filmje ITT megtekinthető.

 
A zsűri elnöke Sára Sándor Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, a Nemzet Művésze. A zsűriben helyet kapott – a teljesség igénye nélkül – Agócs Sándor költő, szerkesztő, Bakos István művelődéskutató, a Népfőiskola kurátora, Dippold Pál író, a Magyar Hírlap munkatársa; Dulai Sándor a Szabadföld újságírója, Lezsák Sándor író, az Országgyűlés alelnöke, Néző László a Magyar Idők főszerkesztő-helyettese, Novák Emil Balázs Béla-díjas filmrendező, operatőr és Zsigmond Attila rendező, operatőr is. Továbbá Csongrád, Kecskemét, Kiskunfélegyháza, Kiskunmajsa, Lakitelek, Nagykőrös illetve Tiszakécske középiskolásaiból választott diákzsűri, valamint a környékbeli egyesületek és klubok képviselőinek különdíjait több mint 350 diák és közel 50 nyugdíjas ítélte oda.
 
Az idei Lakiteleki Filmszemle fődíját, Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere NKA-s keretéből felajánlott 1 millió forintot Szabó Attila székelyudvarhelyi rendező „Egy Isten, két nemzet” c. alkotása kapta.
 
 
Ha nem indul a videó, ITT megtekintheti az ECHO TV tudósítását.

Különdíjjal jutalmazták László Gábor „Nemzetidegenek” c. filmjét. A korkép kategória nyertesének szóló különdíjat Daczó Dénes gyergyószentmiklósi rendező „Negyedszázad negyedéve” c. alkotás kapta. A Nemzetstratégiai Kutatóintézet különdíját Zajti Gábor „Székfaragás az Érmelléken” c. alkotásának ítélték oda. Az Országgyűlés elnökének különdíját Rácz Géza „Számomra Siklód” c. alkotás érdemelte ki. A Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. különdíját, Szabó Mihály „Hazatérők” c. alkotás kapta. A Lakiteleki Népfőiskola műhelydíját a budapesti Északi Támpont Közhasznú Egyesület  kapta a szemlére beküldött alkotásaiért. A Petőfi Népe különdíjában, valamint a kiskunfélegyházi Constantinum Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium különdíjában részesült Kinter Alexandra „Dönci” c. alkotás kapta. A Herendi Porcelán Manufaktúra Zrt. különdíját Veres Ádám rendezésében a „Reggeltől estig Beer Miklós püspökkel” c. alkotás kapta. A Földművelésügyi Minisztérium különdíját a kisbaboti Káldy László „A horgásztanya gondnoka” c. filmje nyerte. A Honvédelmi Minisztérium és a Kiskunfélegyházi Móra Ferenc Gimnázium is különdíjjal jutalmazta a zentai Körmöci Norber „Puska official” c. alkotását. A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat különdíját Bali János szekszárdi rendező vehette át „A hűség” c. alkotásért. A Heti Válasz digitális előfizetését és a könyvcsomagot, valamint csongrádi Bársony István Mezőgazdasági Szakképző iskola és Kollégium által javasolt különdíját, a „Székely olimpiai bajnokok” c. alkotás kapta a csíkszeredai Becze Zoltán rendezésében. A Heti Válasz előfizetését a „Reggeltől estig Beer Miklós püspökkel” c. alkotás riportere, Martí Zoltán kapta. A Dél-alföldi ’56-os Vitézi Rend tiszakécskei szervezete, a tiszakécskei Barátság Nyugdíjas Klub és a tiszaalpári Nyugdíjas Baráti Kör által javasolt különdíjat a szekszárdi rendező, Bali János filmje a „Gyöngy a sárban” kapta. A Kecskeméti Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola különdíját Bíró Bori nyerte el a„Józan Babák” c. alkotással. A nap filmje a Nemzetidegenek című alkotás lett, amely a Tiszakécskei Móricz Zsigmond Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola, a Kiskunfélegyházi Móra Ferenc Gimnázium és a Tomori Pál Katolikus Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium által javasolt különdíjat kapta.
 

A fesztivál díjátadója után készült felvétel (Forrás: www.bacsmegye.hu)
 
Lezsák Sándor az eredményhirdetést követően bejelentette, hogy a XVII. Lakiteleki Filmszemlét 2017 őszén rendezik meg, tavasszal pedig első alkalommal Rendszerváltó Filmszemlére hívják a Kárpát-medence filmes alkotóit.

A címkép a www.erdelyinimrod.ro honlapról való.

Forrás: Székely Távirati Iroda

Élő Székelyföld Munkacsoport