Dokumentumfilmek Hargita megyei tájházakról

Folytatódik a Fábián Kornélia és Farkas Antal által elkezdett tájházlátogató filmsorozat.

A szerzőpáros – a tavalyi programhoz hasonlóan – 15-30 perces dokumentumfilmekben mutatja be egy-egy község vagy kisebb tájegység tájházait. Idén Kápolnásfaluban forgattak, majd a Csíki-medence falvaiban több helyen, a Gyimesekben és Gyergyóremetén dolgoztak.

A következő hetekben újabb epizódok elkészülte várható. Ez a munka hiánypótló, hiszen értékes népszerűsítő módszer és figyelemfelkeltő kezdeményezés ugyanakkor, hiszen az exponenciális tendenciájú, folyton változó, konzumidióta világunkban egyre jobban eltávolódunk azoktól az értékektől, amelyek hosszú évszázadokon, sok nemzedéken át meghatározták és keretet szabtak a székely népnek.  

Amint a Tájak, beszélő házak sorozatcímet viselő új produkciók elkészülnek, a szerzők azonnal keresik a lehetőségét annak, hogy minél több helyszínen bemutathassák és közkinccsé tehessék az anyagot.

Tekintsen bele a Gyergyóremetén készített filmbe is, amelyben Laczkó-Szentmiklósi György nyugalmazott tanár, gondnok beszél az általuk üzemeltetett és fenntartott tájházról:

Ezek az objektumok akkor teljesítik be igazán a szerepüket, ha nem csak egyszerű múzeumok, hanem időnként megtelnek élettel, s olyan hasznos műhelyekké válnak, ahol a népi foglalatosságokat, a hagyományokat, akülönleges készségeket sajátíthatja el a ma embere, illetve – kicsik és nagyok – egyaránt tanulmányozhatják és ki is próbálhatják a hagyományos székely paraszti életformát.

A Tájak, beszélő házak című sorozat Hargita Megye Tanácsa erkölcsi és anyagi támogatásával valósul meg.

A film készítőivel folyamatosan tartjuk a kapcsolatot; mihelyt valami újdonsággal szolgálhatnak, netán újabb kisfilmjük készül el, azonnal jelezzük, hogy hol zajlanak majd a vetítések és egyéb népszerűsítő rendezvények.

A kápolnásfalusi tájházról készült felvétel forrása: www.oroksegunk.ro, Balázs Ödön felvétele.

Élő Székelyföld Munkacsoport