Az EMIA díjátadója

Az Erdély Magyar Irodalmáért Alapítvány (EMIA) idén is díjazza a szűkebb pátriánkban és az anyaországban élő alkotók, irodalomtudósok közül az arra éretteket, akik munkásságukkal sokat tettek e régió szépirodalmáért.  

A kategóriák immár hagyományosak: hetvenkedők és hídépítők kapnak elismerést; ebben az az évben a Debüt-díj elmarad.

A díjátadóra 2016. október 15-én, este 7 órakor kerül sor Székelyudvarhelyen, a Polgármesteri Hivatal Szent István termében.

Az EMIA ilyen irányú tevékenysége – amellyel szerényen bár, de igyekszik elismerni írók, költők és kultúraszervezők munkáját – immár több mint két évtizedes, hiszen az idei a 21. ilyen alkalom. Minden tiltakozása ellenére az alapító, maga Lőrincz György is sorra került, hiszen május 2-án betöltötte a hetvenet.

Lőrincz György író, irodalomszervező, a Magyar Arany
Érdemkereszt kitüntettje – beszédet mond Sütő András
székelyudvarhelyi szobrának avatásán (2013. június)
– Simó Márton felvétele
 
Köszöntőt mond: Gálfalvi Zsolt irodalomkritikus, esszéíró, majd a Palló Imre Művészeti Líceum diákjainak ünnepi előadás következik. Ezt követően Pomogáts Béla író, Széchenyi-díjas irodalomtörténész, a Magyar Írószövetség korábbi elnöke tart előadást 1956 a magyar történelemben címmel. Majd sor kerül a díjak átadására.
 
Bölöni Domokos – bár az utóbbi huszonöt évet Marosvásárhelyen
töltötte – a kisemberek, a Kükküllőmenti hátság és a Sóvidék
kisvilágai múltjának és jelenének kiváló ismerője

 
A hazai díjazottak közt két 70. életévét betöltő írót tisztelhetünk: Bölöni Domokost és Lőrincz Györgyöt. Bölöni Domokos munkásságát Zsidó Ferenc, Lőrincz György eddigi életművét Egyed Péter méltatja.

Az Élő Székelyföld mindkét jeles prózaíróval közölt interjút ebben az éveben. A kapcsolódó írások ITT és ITT olvashatók.

A Hídverő-díjas – amely egy emléklapot és gyűrűt foglal magába – idén dr. Csapody Miklós (1955) irodalomtörténész, író, újságíró, 1990 és 2010 között szolgáló országgyűlési képviselő kapja.
 

Csapody Miklós – többek között – Cseh Gusztáv képzőművészről
írt monográfiát,kutatta a két világháború közötti
erdélyi magyar irodalom kevésbé ismert területeit,
foglalkoztatta Bánffy Miklós 1943-as bukaresti
missziója, amelynek célja a háborúból való kiugrás
és a különbéke megkötése lett volna 
– a portré az ATV farchívumából való
Csapody Miklós Sopronban végezte középiskolai tanulmányait (1974), majd a szegedi József Attila Tudományegyetemen szerzett oklevelet magyar-történelem-20. századi magyar irodalom szakon. 1983-tól 1989-ig az Országos Széchenyi Könyvtár munkatársa, 1988-tól bekapcsolódik az ellenzéki mozgalomba, részese a rendszerváltozás folyamatainak, a Magyar Demokrata Fórum (MDF) egyik alapítója, amely pártban – annak megszűnéséig – fejti ki országgyűlés tevékenységét. Politikusi munkássága idején is mindvégig kötődik a határon túli területeken élő magyarsághoz, számos publikációja jelenik meg a felvidéki, a kárpátaljai, a vajdasági és az erdélyi magyar literatúra eseményeiről és jelenségeiről. Személyében Erdély magyar irodalmának egyik barátját és ismerőjét tisztelhetjük. A Hídverő-díjas Csapody Miklóst Kántor Lajos író, irodalomkritikus, a Korunk nyugalmazott főszerkesztője laudálja.
 
  A Hídverő-díjjal egy gyűrű és emléklap is jár
 
A gálaműsor és a díjak támogatója Hargita Megye Tanácsa, a Communitas Alapítvány és a Bethlen Gábor Alap.

A program ingyenes és nyitott a nagyközönség számára is.
Minden érdeklődőt sok szeretettel várnak!

Olvassa el Nagyálmos Ildikó beszámolóját!

Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport