AZ AFRIKAI SERTÉSPESTISRŐL

A házisertés megfertőződési lehetőségei a következők: ha beteg sertéssel érintkezik, ha fertőzött élelmiszer-maradékot adunk neki, érintkezés olyan személyekkel, akiknek a ruháján rajta van a vírus, elhullt állatokkal, vagy más fertőzött anyagokkal.

Fokozott veszélyt jelent sertések, sertéshús, vagy más feldolgozott sertéstermékek forgalmazása az állatorvos engedélye nélkül.

 
A járvány házisertésekre történő átterjedésének megakadályozása érdekében kulcsfontosságú az állattartó gazdák jogkövető, felelős magatartása, valamint az alábbiak betartása: a háztartásból ne engedjük ki az állatokat; ne szállítsuk, tartsuk bezárva ketrecbe; cseréljünk minden alkalommal ruhát, miután bementünk és kijöttünk a sertésketrecből; ne etessük ételmaradékkal a sertéseinket, ne etessük olyan táplálékkal, melynek a származását nem ismerjük (származhat fertőzött helyekről); ne hagyjuk, hogy más gazdaságtól származó sertések kerüljenek érintkezésbe állatainkkal; a háztartásainkban tartott sertések ne kerüljenek érintkezésbe vadászkutyákkal, vaddisznókkal; ne szórjunk szét sertésmaradékot a mezőn, de saját háztartásunkban sem.

Ha az állatorvos megállapítja, hogy a gazdaságunkban levő sertések fertőződtek, az eljárás a következő:

A megfertőzött sertés elpusztítása csak az állatorvos jelenlétében történhet!

A sertéstetemeket egy előre kijelölt helyen fogják majd elhantolni.

Ne álljunk ellen ennek a folyamatnak! Törvényes úton, az állam kártérítést ígér, piaci áron, az elpusztított állatok fejében. Ennek feltétele, hogy a sertések legyenek bejelentve a körzeti állatorvosnál és fülszámoztatva.

A hatóság fertőtlenítést végez mind a háztartás körül, mind a szállítóeszközöket illetően. Ez által kötelesek megsemmisíteni minden tárgyat, élelmiszert, állati ürüléket, amely fertőzésgyanús. Ne fogyasszanak megfertőzött állattól származó húst!

Figyelem: Ha bárki hozzájárul valamilyen módon a betegség terjesztéséhez, törvényes eljárás indulhat ellene. Ha nincsenek bejelentve az állatok a körzeti állatorvosnál, nem kaphatnak kárpótlást az államtól, a hatóságok – az ellenőrzés alkalmával – ezen állatokat elkobozhatják, megsemmisíthetik, a gazdát megbírságolhatják.

Szükség esetén a karantén beindítását a megyében a prefektusi hivatal végzi, a szükséges intézkedéseket szintén a prefektusi hivatal fogja vezetni.

A Székelyudvarhelyi Polgármesteri Hivatal közlése nyomán.

Élő Székelyföld Munkacsoport