Nemzetközi fotográfiai fesztivál Budapesten

0

Nemzetközi fotográfiai fesztivál Budapesten

A nemzetközi fesztivált évente szervezi meg a nagyváradi székhelyű Euro Foto Art Egyesület azzal a céllal, hogy előtérbe hozza és népszerűsítse szerte a világon SZATMÁRI PAP KÁROLY egyéniségét és alkotásait.

A fesztivál sorono következő, immár ötödik állomása Budapest, amelynek időpontja január 11-e Szathmáry Pap Károly, Románia első művészfotósa, a világ első hadifényképészének születésnapja, amely dátum 2010 óta egyúttal a fotóművészet hivatalos napja is Romániában.

Ennek a fesztiválnak másik célja – a  hagyományápoláson túl – a fotográfus nevéhez méltó kortárs kiállítások szervezése Európa-szerte.

Szathmáry Pap Károly felvételeinek digitalizált kiállítása Radu Igazság bukaresti magángyűjtő eredeti fotográfiáiból állt össze, amelyet Bukarestben, Nagyváradon, Ungváron és Csernyivciben is bemutatták.

A rendezvény kiváló alkalom a kelet-közép-európai közös kulturális gyökerek ápolására.

Szathmáry Pap Károly (1812-1887)

A művész, aki Kolozsváron született a világ első haditudósító fotográfusaként tartják számon. A harctér mindkét oldaláról megörökítette a krími háborút. Szathmári tanulmányait szülővárosa Református Kollégiumában kezdte, majd Bécsben és Olaszországban folytatta. Keleti útjai során bejárta Kínát és Szibériáig is eljutott. Miután letelepedett Bukarestben, beindította a város első fotóműhelyét. Fotográfiai munkájának elismeréseként kitüntetést kapott a brit uralkodótól, Ausztria császárától, III. Napóleontól és Spanyolország királyától is.
 

Orosz főtiszt (1853) – Szathmáry Pap Károly felvétele
 
Az Euro Foto Art Patners nemzetközi kiállítást a nemzetközi egyesület évente szervezi meg 31 európai és ázsiai társszervezete számára.

A budapesti tárlat válogatás az elmúlt év decemberében megrendezett kiállítás anyagából.

Kiállítás

A megnyitóra 2017. január 11-én 10:00 órától kezdően kerül sor. Köszöntőt mond Nagy Bálint építész, programigazgató (FUGA Budapesti Építészeti Központ), megnyitja: Tóth István totóművész (AFIAP fotográfus, az Euro Foto Art Egyesület elnöke és a fesztivál igazgatója).

 
További programok a fesztivál keretében
 
10:30 – Szathmáry Pap Károly fotográfus méltatása – dr. Radu IgazságI egyetemi tanár (Bukarest);
11:00 – Szathmáry Pap Károly fotográfusról, a Román Televizió Magyar szerkesztősége által készített dokumentum film bemutatása
11:30 – A Szathmáry Pap Károly eredeti és digitalizált fotográfiáiból rendezett kiállítás megnyitója;
12:00 – Szathmári Pap Károly-életműdíj átadása Keleti Éva fotóművésznek;
12:15 – Keleti Éva laudációja – Szarka Klára fotótörténész;
13:00 – Radu Igazság egyetemi tanár Bukarest “Camera Kodak 1914” című egyéni kiállításának megnyitója;
13:30 – Kötetlen beszélgetés a fotográfiáról Kincses Károly Károly fotómuzeológussal, kurátorral;
14:00 – Az Euro Foto Art Partners c. nemzetközi fotókiállítás megnyitója
16:30 –  Portfólió-konzultáció.

Keleti Éva – a magyar fotóművészet nagyasszonya

Pályája nem indult zökkenőmentesen, de fiatal felnőttként hamar elsajátította a fotográfia alapjait és immár bő hatvan esztendeje ott látható a világ élvonalában.

A Gobbi Hildáról készült híres fotó előtt – egy Keleti Éva 85. születésnapjára
szervezett kiállításon készült felvétel – Fotó: MTI

Keleti Éva (1931) az ELTE Természettudományi Karán tanult, de 1951-ben otthagyta az egyetemet és a Magyar Fotónál kezdett dolgozni, majd elvégezte a riportertanfolyamot Vadas Ernő és Langer Klára tanítványaként. 1954–1976 között riporter a Magyar Fotónál, majd jogutódjánál, az MTI-nél. 1976–1989 között az Új Tükör fotóriportere, képszerkesztője, főszerkesztő helyettese, majd a Színházi Élet képszerkesztője.
 

Darvas Iván (1957) – Fotó: Keleti Éva
 
1991–1992 HT Press sajtóügynökség, a Gamma Képügynökség fotós főszerkesztője, majd 1993-tól a Ferenczy Europress vezető munkatársa, fotószerkesztőségének vezetője. 1976-ban sajtófotót tanított Indiában. Több alkalommal tagja volt az Interpress, valamint a Photo World Press Photo zsűrijének.
 
Extázis (1974) – Fotó: Keleti Éva
A művészet iránti érdeklődése abból fakad, hogy balerina szeretett volna lenni, de tehetségtelennek bizonyult, Nádasdi mester iskolájába járt balettet tanulni, viszont emiatt sokat mozgott művész-berkekben, egyre többet fényképezte a táncosokat, például az Operaház Balettegyüttesét, a Pécsi Balettet, a Győri Balettet és a Magyarországra látogató külföldi együttesek előadásait, a magyar színművészet jeleseit, de szívesen fotózott színházi előadásokon és filmforgatásokon is.
 
Szabó Ernő és Gobbi Hilda (1961) – Fotó: Keleti Éva
 
Hatvanéves korában – korábbi elhatározásának megfelelően – abbahagyta a fotózást, de ettől függetlenül a következő évtizedekben is tevékeny maradt és munkássága továbbra is fontos a fényképezés művészete szempontjából. Megalapított és működtetett egy fotóügynökséget, könyveket szerkeszt – többet is Szarka Klára társaságában -, híres fotósok emlékének ápolásán ügyködik, sokat tesz a kecskeméti Magyar Fotográfiai Múzeumért. A Színházi Adattárban 3112 fotóját őrzik.
 
Levegőben (1974) – Fotó: Keleti Éva

A kiállítás 2017. január 20-ig megtekinthető.

Keleti Éva 2011-ben szervezett retropektív kiállításáról ITT tekinthető meg egy összeállítás.

 


 
FUGA – Budapest Építészeti Központ 
1052 Budapest
Petőfi Sándor utca 5.
(+36) 1 266 2395, (+36) 30 9347389
www.fuga.org.hu
Címképünkön: Szathmáry Pap Károly egészalakos fotója – Radu Igazság gyűjteményéből.

Forrás: Erdélyi Művészet

Élő Szákelyföld Munkacsoport