Hagyomány és modernitás

0

Hagyomány és modernitás

Több néprajzi vonatkozású bemutatót tartalmaz a november 10–11-én Homoródfürdőn, a Homoród Hotelben tartandó Hagyomány és modernitás című székelyföldi nők konferenciájának programja.

A kétnapos rendezvényen a székelyudvarhelyi Artera Alapítvány népművészeti kiállításának megnyitója lesz pénteken 17.50-től, a kiállított népművészeti termékeket Lőrincz Zsuzsanna, az Artera Alapítvány elnöke méltatja.

Az érdeklődők a két nap során több előadást hallhatnak a népies viseletek készítéséről, és lesz csapatösszerázó kézműves foglalkozás is. Az itt elhangzó előadások számos lehetőséget kínálnak majd a közösségépítés más lehetőségeiről is, ugyanakkor betekintést nyújtanak osrszágos szinten is a nők helyzetébe, a nemzetiségi szinteken zajló politikai boszorkánykonyhákba, ahol úgyszintén rengeteg szerep hárul a női nemre.

A rendezvényt az RMDSZ Nőszervezete, az Artera Alapítvány, a Pallas Athene Udvarhelyszéki Nőszervezet, valamint az Európai Néppárt képviselőcsoportja szervezi, partnerségben Hargita Megye Tanácsával és a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközponttal.
 
A Homoród Szálló
 
A konferencia részletes programja


PÉNTEK, 2017. november 10.
17:30–17:50 Köszöntők (Arros Orsolya, az RMDSZ Udvarhelyszéki Nőszervezetének elnöke, Ájgel Ágnes, az RMDSZ Háromszéki Nőszervezetének elnöke, Lőrincz Csilla, az RMDSZ Csík Területi Nőszervezetének elnöke, Portik Edit, az RMDSZ Gyergyó Területi Nőszervezetének elnöke)
17:50–18:00 Az Artera Alapítvány népművészeti kiállításának bemutatása – Lőrincz Zsuzsanna, az Artera Alapítvány elnöke
18:00–18:30 Rokka vagy IPhone? Az erdélyi magyar nő a 21. században – Hegedüs Csilla, az RMDSZ ügyvezető alelnöke, a Nőszervezet Közép-Erdélyért felelős alelnöke
18:30–19:00 Így viseltem – Simó Júlia ruhakészítő, a sepsiillyefalvi Rustica Alkotóműhely vezetője
19:00–20:00 Vacsora a Homoród Hotelben
20:00 Csapatösszerázó kézműves foglalkozásokkal az Artera Alapítvány szervezésében, Helyszín: Lobogó Panzió;
 

SZOMBAT, 2017. november 11.
8:00–9:00 Reggeli a Lobogó Panzióban
9:00–9:30 Megnyitó – az Országos Nőszervezet beszámolója 
Helyszín: Homoród Hotel, előadók: Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke, Csép Éva Andrea parlamenti képviselő, az RMDSZ Marosszéki Nőszervezetének elnöke, a Nőszervezet szociális és családügyekért felelős alelnöke, Horváth Anna, az RMDSZ Nőszervezetének önkormányzatokért felelős alelnöke
9:30–10:30 Van esély az esélyegyenlőségre? – Nőjogi kérdések az Európai Parlamentben – Sógor Csaba európai parlamenti képviselő (RMDSZ, EPP-képviselőcsoport)
10:45–11:45 Nők a fedélzeten, az üvegplafonon túl – Demeter Annamária, a Cetate Production ügyvezető igazgatója, Zeteváralja, Szabó Klára, az Elka International ügyvezető igazgatója, Székelykeresztúr
12:00–14:30 Időrablók a mindennapokban – workshop – Filer Lóránd, a Prisma Egyesület vezetője
14:30 Ebéd
15:30 Búcsú, hazautazás.

Címképen a Lobogó Panzió.

A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont közlése nyomán.