Újabb esély a hagyományos székelyföldi építészetnek

0

Újabb esély a hagyományos székelyföldi építészetnek
Április 12-én, a tavalyi év sikeres előadássorozat folytatásaként másodszorra szervezik meg A hagyományos székelyföldi építészet esélyei a 21. században című rendezvénysorozatot, erről tájékoztatott az Élő Székelyföld Munkacsoport vezetője, Simó Márton író, újságíró, a civil szervezet által üzemeltetett www.eszm.ro portál főszerkesztője.

Egy nyilvánosan zajló, közhasznú, mindenki számára fontos programról van szó, amely olyan értékeket tudatosít, amelyek a rohamléptekben változó Székelyföld számára a tartós önkép létrehozása miatt is fontos lehetnének, ha odafigyelnének rá a vezetők és a legkülönbözőbb társadalmi rétegek.

Az Élő Székelyföld Egyesület és a mellette működő Munkacsoport tagjai által kezdeményezett mozgalom igyekszik felhívni a figyelmet azokra a veszélyekre, amelyek manapság a hagyományos székelyföldi településképet sújtják, illetve folyamatosan olyan programokat szervez, amelyek sokakat bizonyos felújítások és közös munkák elvégzésére ösztönöznek.

„A tavalyi év többé-kevésbé eredményes volt, három projektet választottunk, és ezeket megpróbáltuk támogatni, Homoródszentpálon egy tornác létesítését terveztük és javasoltuk a lelkésznek, Parajdon egy hagyományos székely ház megmentéséért fáradoztunk, Atyhában pedig a mi kezdeményezésünkre épült újjá a fogadalmi kápolna. A három terv közül egyelőre csak az atyhai sikerült, de ott a sikert katasztrófa követte, hiszen az avatást és újjászentelést követően hat héttel leégett a templom, ezért az energiánkat annak újjáépítésére, illetve forrásgyűjtésre fordítottuk. Szentpálon lelkészcsere miatt elmaradt a tornácépítés, de az új lelkész és az esperes megerősített abban, hogy van bennük hajlandóság ezt megépíteni. Parajdon viszont a székely ház megmentése a választási kampányba fulladt, úgy tapasztaltuk, hogy ez csak egy üres ígéret, szlogen volt a helyi tanács, a közbirtokosság rézéről, hogy segíti a civileket” – mondta Simó Márton.
 

Barabás Alpár menedzser és Farkas Antal fotográfus-operatőr a konferenciát
beharangozó sajtótájékoztatón (Simó Márton felvétele)
A tervezett konferencia idén is hármas szerkezetű, szigorúan vett húsz-húsz perces vetített képes előadások segítségével mutatnak be megvalósult építkezéseket és – sajnálatos módon – elrettentő példákat is; az első szünet után építőiparban dolgozó vállalkozók, kivitelezők, építőanyag-forgalmazó cégek vezetői beszélnek munkájukról, illetve azokról a próbálkozásokról, amellyel segítik az ingatlantulajdonosokat, hogy tájba illő, megfelelő esztétikai küllemmel bíró objektumokat hozzanak létre; a harmadik szerkezeti egységben civilek, egyházak és önkormányzatok által megálmodott, a közeljövőben megvalósuló építésekről és felújításokról lesz szó.

A szervezőnek határozott szándéka, hogy bemutassa az Udvarhelyszéki építészeti tanácsadó című kézikönyv vázlatát is, amely kiadvány angliai, skóciai, spanyolországi és magyarországi minták alapján készül, ismert építészek, néprajzkutatók és egyetemi oktatók közreműködésével, azzal a céllal, hogy – amennyiben igénylik a községek polgármesterei – olyan mű szülessék, amely segíti a tudatos polgárokat abban, hogy a hagyományos faluképhez illeszkedő, modern házakat terveztessenek és építtessenek. A magántulajdon szent és sérthetetlen, viszont az emberi szervezőerő és a pénz segítségével megszólaltatott építőanyagok által létrehozott forma már olyan közügy, amely településeink összképe által, hosszabb távon is meghatározza identitásunkat.
 

Nagyálmos Ildikó (Simó Márton felvétele)
A székelyudvarhelyi Gondűző Szálloda és Étterem konferenciatermében április 12-én, szerdán 10.00 és 16.00 óra között zajló előadássorozat nyilvános az érdeklődő közönség számára, viszont regisztrációhoz kötött. Minden kedves érdeklődőt sok szeretettel várnak. Részletekkel, a teljes programmal a következő hetekben szolgálhat a szervező, hiszen ebben a pillanatban még nem teljes, nem egészen pontos az előadók listája.

Jelentkezéseket a (+4)0743-815149-es telefonszámon és a simo.marton@gmail.com villámposta-címen fogadnak.


Nagyálmos Ildikó/ Élő Székelyföld Munkacsoport